Vier eens een Sjabbatmaaltijd mee!

Loading
loading..

Vier eens een Sjabbatmaaltijd mee!

May 21, 2014
ehopadmin

No Comments

In Zelhem hadden we de gewoonte om regelmatig sjabbatmaaltijden te houden met onze gasten. Dit waren altijd mooie en gezellige momenten! Door de jaren heen hebben we waarschijnlijk met honderden verschillende mensen aan tafel gezeten! Na onze verhuizing kwam hier door ruimte gebrek even een einde aan, maar… we hebben eindelijk de mogelijkheid om ook in Bunschoten weer sjabbatmaaltijden te gaan vieren.  U bent van harte welkom dus bij een van deze diners!

Wat is een Sjabbatmaaltijd?

avondmaal

Jezus en zijn discipelen tijdens de meest bekende sjabbatmaaltijd ooit

Traditioneel markeert de sjabbatmaaltijd voor de Joden het moment waarop een drukke week uitloopt in een speciale rustdag: de Sjabbat. Deze dag is bedoeld om te rusten van het werk en normale bezigheden. Het is echter meer dan een lichamelijke rustdag alleen. Het is een dag met een speciale focus: het verstevigen van relaties. Primair de relatie tussen God en mens en van daaruit de relaties tussen familieleden en vrienden onderling. Joden kregen de opdracht deze rustdag aan het einde van hun week te houden. Dit verwijst terug naar het scheppingswerk van God en de rust die Hij nam op de zevende dag. Vanuit onze relatie met Jezus weten we dat er ook voor ons (gelovigen uit de heidenen) een heerlijke rust beschikbaar is! Deze gaan we uitsluitend binnen door ons geloof in het Lam en Zijn volbrachte werk!

Waarom een Sjabbatmaaltijd vieren?

EHOP gebruikt de Sjabbatmaaltijden absoluut niet om te preken over de vraag of we de ‘de zondag’ of ‘de zaterdag’ moet houden. Deze vraag vinden we een persoonlijke aangelegenheid en laten we aan de Bijbelstudie van onze gasten zelf over. Wat we wel willen tijdens de Sjabbatmaaltijd, is aandacht geven aan een aantal zaken die we als Kerk uit het oog zijn verloren:

  • De Joodse wortels van onze Kerkelijke gebruiken en symbolen: Tijdens de maaltijd herontdekken we met elkaar een aantal symbolen en elementen die veel in de Bijbel worden gebruikt. Jezus gebruikte in zijn woorden namelijk vaak bestaande, betekenisvolle elementen uit de Joodse cultuur van die tijd. Het is simpelweg een verrijking om hiervan te leren.
  • De vroege Kerk functioneerde als een hechte gemeenschap: Tijdens de Sjabbatmaaltijd vieren we het avondmaal. Dit vond in het allereerste begin altijd plaats tijdens een gezamenlijke maaltijd, gewoon daar waar mensen echt hun leven met elkaar delen. In de viering van de maaltijd is plaats voor mannen, vrouwen, ouderen en kinderen. Een ieder heeft zijn eigen plaats en eigen rol.
  • Samen eten is de olie van onderlinge liefde: Dit is een oer-wijsheid. Samen eten smeed hechte relaties! De Joden wisten dat, Jezus wist dat, de vroege Kerk wist dat. Onderlinge liefde wordt enorm geholpen door iets moois en/of lekkers met elkaar te delen. De Kerk van nu zou er baat bij hebben dit meer toe te gaan passen.

Tijdens de Sjabbatmaaltijd vieren we het avondmaal met Kidoesj wijn en Challah brood

Even praktisch

Data: Eens in de twee weken houden we een Sjabbatmaaltijd waarbij je van harte welkom bent. De exacte data worden weergegeven onder het kopje ‘Upcoming Events‘. Opgave: We hebben maximaal 15 plaatsen beschikbaar. Opgave van te voren is dus verplicht en moet gebeuren via: w.j.fiege@gmail.com. Als je geen persoonlijke bevestiging van uw opgave hebt ontvangen, staat u niet op de gastenlijst! Betaling: De kosten van deze maaltijd zijn middels een gift tijdens de avond zelf te voldoen. Een indicatie: de maaltijd kost ongeveer €12,50 per persoon. Alles wat u daarboven schenkt komt ten goede aan ons zendingswerk in Europa.

Layout mode
Predefined Skins
Custom Colors
Choose your skin color
Patterns Background
Images Background